当前位置:高中教育 > 高校随笔 >

【中考真题】云南省中考英语真题试卷(附答案)

时间:2020-08-07 21:08:42 真题 中考 云南省

  „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 外 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________ „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 内 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „

  绝密★启用前 【中考真题】2020 年云南省中考英语真题试卷(附答案) 注意事项:

 1.答题前填写好自己的姓名、班级、考号等信息 2.请将答案正确填写在答题卡上

  一、单选题 1.— Jimmy, are you the only child in your family?

 — No, I have ________ active sister. A.a B.an C.the D./ 2.His father is a great ________ in Leishenshan Hospital in Wuhan. He is so busy that he hasn‟t had a good rest for several months. A.actor B.singer C.violinist D.doctor 3.—________was the car invented? — It was invented in 1885. A.When B.Which C.Who D.Where 4.— ________? — It‟s July 27th. A.What day is it today B.What‟s the date today C.What‟s it like D.What‟s the time 5.In the last few months, the teachers have given lessons ________ the Internet as webcasts(主播). A.for B.at C.in D.on 6.Wang Lei is looking forward to ________ the best high school in September. A.refusing B.playing C.reading D.entering 7.—Could you please do the dishes? —________. I cut my finger and I‟m trying not to get it wet. A.Yes, sure B.No problem C.Sorry, I‟m afraid I can‟t D.That would be fine 8.Dreams are powerful and they can drive you to work harder and become ________ than before. A.good B.well C.better D.best 9.Don‟t ________ our hopes. As long as we pull together, we‟ll make it.

  试卷第 2 页,总 7 页 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 外 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ ※※请※※不※※要※※在※※装※※订※※线※※内※※答※※题※※ „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 内 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „

  A.give up B.give out C.give back D.give away 10.It‟s necessary ________ masks(口罩)in public places during the COVID-19 period. A.for us to wear B.for us wearing C.of us wearing D.of us to wear 11.—What do you think of TV shows?

 —They are OK.________. A.I don‟t think so B.I can‟t agree C.I don‟t mind them D.I can‟t stand them 12.—What would you like, ice cream or apple juice?

 —________ . One for my sister and the other for myself. A.Neither B.All C.None D.Both 13.—Excuse me. Where is the nearest hotel? —Just go down this road ________ you see a library. It‟s across from it. A.until B.because C.however D.though 14.There ________ a basketball game next Monday. If it ________ , we‟ll have to put it off. A.is going to have; will rain B.is going to have; rains C.is going to be; rains D.is going to be; will rain 15.— Could you please tell me ________ about the CCTV Host Competition? —Let‟s check it on computers. A.how can I get the information B.how I can get the information C.why can I get the information D.why I can get the information

 二、完型填空

  When I was in Grade 5, I had a fight with a boy named Tony in my class. I have forgotten what the fight was about, but I have never forgotten the

  16

 I learned that day.

 I thought that I was right and he was wrong

 17

  and Tony just thought that I was wrong and he was right. The teacher, Mrs Green, decided to teach us a very

 18

 lesson.

 Mrs. Green asked us to stand on each side of her desk. In the middle of her desk was a large, round object.

 I could

 19

 see that it was black. She asked Tony what

 20

 the object was. “White,” Tony answered. I couldn‟t

  21

 Tony said the object was white, when it was black! Another fight started

 22

 us, this time about the color of the object.

 The teacher told me to go and stand where Tony was standing and told him to come and stand where I had been.

 23

 changed places, and now she asked me what the color of the

  „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 外 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________ „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 内 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „

  object was, I had to answer, “

  24

  ” It was an object with

 25

 differently colored sides. From Tony‟s side it was white,__________ from my side it was black. 16.A.fight B.lesson C.teacher D.classmate 17.A.difficult B.boring C.safe D.important 18.A.loudly B.widely C.clearly D.heavily 19.A.color B.size C.shape D.time 20.A.decide B.believe C.doubt D.promise 21.A.under B.behind C.between D.beside 22.A.She B.He C.They D.We 23.A.White B.Black C.Brown D.Purple 24.A.one B.two C.three D.four 25.A.or B.nor C.but D.since

  三、阅读判断

  In China, there are 24 solar terms (节气)in a year. And there are six of them in winter. They are beginning of winter, light snow, heavy snow, winter solstice(冬至), lesser cold(小寒)and greater cold.

 Beginning of winter usually falls on November 7th or 8th. After beginning of winter, most parts of the country can start to expect cold weather. On this day, after a year of hard work, people are happy to have a rest and spend time with family. The northern China celebrates beginning of winter as the “Small Spring Festival”. People usually have dumplings and mutton soup on that day.

 Light snow usually falls on November 22nd or 23rd and heavy snow usually falls on December 7th or 8th. When winter solstice comes, it brings the shortest days of the year and the longest nights. Many places around the country can expect the coldest weather yet. People often start counting “nine cold periods” starting from winter solstice. Every cold period has nine days. People believe that after 81 cold days, spring will come.

 Greater cold comes after lesser cold. The field is covered with snow. And all Chinese are ready to welcome the Spring Festival after it. Of course, a new round of solar terms will start.

 26.From the passage, we know that there are six solar terms in winter. 27.People in northern China usually have dumplings and mutton soup on beginning of winter. 28.Heavy snow comes before light snow.

  试卷第 4 页,总 7 页 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 外 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ ※※请※※不※※要※※在※※装※※订※※线※※内※※答※※题※※ „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 内 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „

  29.All Chinese are ready to celebrate the Spring Festival after greater cold. 30.The passage tells us how people celebrate the Spring Festival.

  四、阅读单选

  Yesterday I went to buy a little tree for my father. When I was talking with the cashier(收银员), he asked what I would be doing with this little tree. I explained that it was for my Dad, because he no longer lived at home.

 The cashier just stopped and looked at me with the kindest look. He shared with me that his grandfather couldn‟t live in their home any longer either because he had Alzheimer‟s disease(阿尔茨海默症). So I shared with him that my Dad was on the same journey. We talked about the difficulties because of the illness, not only for those who are ill, but also for their families.

 When I was paying for the tree, he said, “Because this is for your Dad, let me see what I can do for you.” He took some coupons(优惠券) from a drawer and reduced my cost by over 60%.

 I thanked him for his kindness. We wished each other Merry Christmas and the best hopes for our loved family members.

 On the way home I kept thinking of the kindness he offered me. It was truly a moment of “kindness given, kindness received”. I made Dad‟s tree more beautiful as soon as I got home. So thankful. So blessed. 31.What‟s wrong with the writer‟s father? A.He had a bad cold. B.He had a backache. C.He had Alzheimer‟s disease. D.He had a heart problem. 32.When did the story probably happen? A.Before Christmas. B.After Christmas. C.On the writer‟s father‟s birthday. D.On the cashier‟s grandfather‟s birthday. 33.The writer felt ________ when the cashier offered him his kindness. A.relaxed B.angry C.nervous D.thankful 34.The underlined word “reduced” in Paragraph 3 means “________” in Chinese. A.增加 B.减少 C.支付 D.给予 35.What is the best title for the passage? A.My Great Dad B.A Christmas Gift for Dad

  „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 外 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________ „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 内 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „

  C.Sharing Is Important D.Face Difficulties Bravely

 It might be fun to use your smartphone, but be careful. Too much screen time may be harmful to your health.

 First, it is bad for your eyes. A researcher called Sarah Hinkley says the problem comes from the blue light that the screen gives out. Looking at a smartphone for a long time can cause eye strain(劳损), headaches and dry eyes. So it is a good idea to take a break every 15 minutes when you are working at a computer or using a smartphone.

 Second, screen use can do harm to children‟s brains. A new study shows that using screens too much can affect(影响)

 how children‟s brains grow. If children use screens for more than one hour a day, they might have lower levels of white matter in their brains. White matter is a key to the development of language and reading skills. So it is wise to cut down the time of children using all kinds of screens.

 Third, using screens too much will affect your sleep. According to a study, about 95% of the people between the ages of 13 and 64 use electronics before bed, especially the young people under 20. Doctors say that the light from those electronics at night may make you excited before you go to bed. Then it‟s hard for you to get enough sleep. So you‟d better turn off smartphones, TVs, and all other screens an hour before your bedtime.

 To keep healthy, doctors and researchers strongly advise that you shouldn‟t use screens for long hours. 36.The blue light from your screens can cause ________. A.eyestrain B.headaches C.dry eyes D.all of the above 37.According to the passage, you can‟t sleep well because you ________. A.take a break every 15 minutes B.have lower levels of white matter C.use screens too much before bed D.are the people from 13 to 64 38.Which of the following is NOT true according to the passage? A.Using smartphones for long hours does harm to your eyes. B.A lot of screen time affects children‟s brain growth. C.The light from electronics at night may make you excited. D.People of all ages mustn‟t use electronics. 39.You may read the passage in ________. A.a science magazine B.a travel diary C.a guide book D.a novel

  试卷第 6 页,总 7 页 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 外 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ ※※请※※不※※要※※在※※装※※订※※线※※内※※答※※题※※ „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 内 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „

  40.What is the main idea of the passage? A.The ways to keep healthy. B.The harm of using screens too much. C.The ways to use screens. D.The advantages of using screens.

  文 五、补全短文 7 选 选 5 根据短文内容,从短文后所给的选项中,选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项,并将所选答案涂到答题卡的相应位置上。

 Our earth is in trouble. Our drinking water is becoming dirtier, and the air is not as clean as before. People and factories are polluting the air, rivers, lakes and seas. You may think there is nothing you can do to help. That‟s not true. 41. Cars burn oil. 42. Some people believe that too much CO 2

 is making the earth warmer than ever. 43. This can save some oil and produce less CO 2 .

 44. So turn off the air conditioner(空调) when you don‟t need to use it. Use lights that save energy. Use fewer things that cannot be used again. When you buy something, consider those made from things that can be used again first.

 A lot of water is needed for a shower. So take shorter showers. 45. Every small action can make a big difference to our earth. Let‟s take action to protect it. A.This can cut the use of water. B.Air pollution is very serious. C.This will make a lot of CO 2

 into the air. D.So try to walk, ride a bike or take a bus. E.Nobody can play a role in protecting the earth. F.There are many things you can do to save the earth. G.The biggest energy use at home is for keeping warm or cool.

  六、用所给单词的正确形式填空 46.Great changes have taken place in ________ hometown. ( we)

 47.— Let‟s go swimming in the river this afternoon.

 —We‟d better not. It‟s ________ (danger)

 48.Nick gave his mother a scarf on her ________ birthday. That made her very happy.(forty)

 49.My father ________ stopped smoking. (final)

 50.Some ________ in the medical research helped control the terrible illness. (achieve)

  „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 外 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 学校:___________姓名:___________班级:___________考号:___________ „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 内 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 装 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 订 „ „ „ „ ○ „ „ „ „ 线 „ „ „ „ ○ „ „ „ „

 七、完成句子 51.Lots of tourists are amazed at the beauty of the ________ in Yunnan.(蓝天)

 52.________, I‟d like to congratulate all of you who have made progress in the past three years. (首先)

 53.Our country is becoming stronger and stronger. I ________ her. (为„„骄傲)

 八、根据中/ 英文提示填空 54.It‟s time to say goodbye. I hope I can ________ you in the near future. (收到……来信)

 55.It‟s polite to ________ the person when he or she is talking to you. (注意)

 九、话题作文 56.

 提示:在课余生活中,你通常做些什么?有什么收获?请以“My After-school Life”为题,用英语写一篇短文,谈谈你的课余生活。

 要求:

 1. 语言流畅、书写规范、卷面整洁,词数不少于 60 个; 2. 文中不得使用真实姓名、校名,否则以零分计; 3. 请将短文写在答题卡上,写在本试题卷上无效。

 My After-school Life __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  答案第 1 页,总 13 页 参考答案 1.B 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:——吉米,你是家里唯一的孩子吗?

  ——不,我还有一个活跃的姐姐。

 考查冠词。A. a 不定冠词,表泛指,用在以辅音音素开头的单词前;B. an 不定冠词,表泛指,用在以元音音素开头的单词前;C. the 定冠词,表特指;D. /零冠词。根据句意及句子结构可知,空格处应填入一个不定冠词表泛指,且空格后 active以元音音素开头,故应用 an。故选 B。

 2.D 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:他的父亲是武汉雷神山医院一位伟大的医生。他太忙了,好几个月没好好休息了。

 考查名词辨析。A. actor演员;B. singer 歌手;C. violinist 小提琴家;D. doctor 医生。根据句中 Leishenshan Hospital 可知,他的父亲是一名医生,故选 D。

 3.A 【解析】

 【详解】

 句意:——汽车是什么时候发明的?——它发明于 1885 年。

 考查特殊疑问句。When什么时候,对时间提问;Which 哪一个,对事物选择提问;Who 谁,对人提问;Where 哪里,对地点提问。答语 1885 表时间,故应用 when 提问,即汽车是什么时间发明的。故选 A。

 4.B 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:——今天几号?——7 月 27日。

 考查特殊疑问句。what day is it today 今天星期几。what‟s the date today今天几号。what‟s it like

  答案第 2 页,总 13 页 它是什么样的。what‟s the time 现在几点。根据“It‟s July 27th”可知问句问的是具体的日期,用 what‟s the date today。故选 B。

 5.D 【解析】

 【详解】

 句意:在过去的几个月里,老师们在网上以主播的形式授课。

 考查介词辨析。for为了;at 在;in在„„里面;on 在„„上面。根据语境可知,老师在网上以主播的形式授课,on the Internet 在网上,固定搭配。故选 D。

 6.D 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:王磊期待着 9 月份进入最好的高中。

 考查非谓语动词。A. refusing 拒绝;B. playing 玩耍;C. reading 阅读;D. entering 进入。根据句意可知,王磊期待着 9 月份进入最好的高中。D 选项符合句意,且位于 look forward to doing 结构中,故选 D。

 7.C 【解析】

 【详解】

 句意:——请你洗碗好吗?——对不起,恐怕不行。我割破了手指,我尽量不弄湿它。

 考查情景交际。Yes, sure 是的,可以;No problem没问题;Sorry, I‟m afraid I can‟t 对不起,恐怕不行;That would be fine 那太好了。根据答语“I‟m trying not to get it wet”可知,我尽量不弄湿我的手指,所以我不能洗碗,故应对请求表示拒绝。故选 C。

 8.C 【解析】

 【详解】

 句意:梦想是强大的,它可以驱使你更加努力工作,变得比以前更好。

 考查比较级。good 好的,原级;well 好地,原级;better 更好的,比较级;best 最好的,最高级。根据句中 than可知,本句为比较级句式,即变得比以前更好,故此处应为比较级 better。故选 C。

  答案第 3 页,总 13 页 9.A 【解析】

 【详解】

 句意:不要放弃我们的希望。只要我们齐心协力,我们就能成功。

 考查动词短语。give up 放弃;give out 分发,发出;give back 回馈;give away 捐赠。根据语境可知,只要我们齐心协力,就会成功,所以不要放弃希望。故选 A。

 10.A 【解析】

 【详解】

 句意:在 COVID-19 期间,我们有必要在公共场所戴口罩。

 考查固定句式。根据语境可知,对我们来说在公共场所戴口罩是有必要的,本句考查 it 作形式主语,动词不定式作逻辑主语的固定句式,即 It+be 动词+形容词+of/for sb to do sth,故排除 B、C 两项。当形容词表人的性格品质时,用介词 of;当形容词仅描述事物,不对行为者的品格进行评价,用介词 for。本句中形容词 necessary仅表示“戴口罩这件事有必要”,不是描述行为者的性格特点,故应用介词 for,即 for us to wear。故选 A。

 11.C 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:——你认为电视节目怎样?——它们都很好,我不介意它们。

 考查情景交际。I don‟t think so 我不这样认为;I can‟t agree 我不能同意;I don‟t mind them我不介意它们;I can‟t stand them我不能忍受它们。根据“What do you think of”可知在询问对电视节目的看法,根据“They are OK”可知对电视节目的评价用 I don‟t mind them恰当。故选C。

 12.D 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:——你想要什么,冰淇淋还是苹果汁?——都要,一个给我的姐姐,一个给我自己。

 考查不定代词。neither 二者都不;all所有都(三者或以上);none 都没(三者或以上);both

  答案第 4 页,总 13 页 二者都。根据“ice cream or apple juice”及“One for my sister and the other for myself”可知是两个都要,用 both。故选 D。

 13.A 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:——很抱歉打扰,最近的酒店在哪?——只需要从这条路往下走直到你看到一个图书馆。酒店在它对面。

 考查连词。until 直到;because 因为;however 然而;though 尽管。此处是时间状语,表示“直到”用连词 until 引导时间状语从句。故选 A。

 14.C 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:下周一有篮球比赛,如果下雨,我们将推迟。

 考查 there be句型以及动词的时态。there be+名词的结构采取就近原则,be 与最近的名词的单复数一致,根据 a basketball game 可知是单数,根据 next Monday 可知是一般将来时,用there is going to be。there be 句型不能与 have 同时使用,排除 A 和 B 选项。will rain 动词的一般将来时;rains 动词的一般现在时的第三人称单数。if引导的条件状语从句,主句是一般将来时,从句用一般现在时表示将来,从句主语是 it,从句的谓语动词用一般现在时的第三人称单数 rains。故选 C。

 15.B 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:——你能告诉我怎样才能了解中央电视台主持人大赛的信息么?——让我们在电脑上核查信息吧。

 考查宾语从句。tell me 后面是宾语从句,用陈述句的语序(主语+谓语动词),A和 C 的语序错误,排除 A和 C 选项。根据“check it on computers”可知询问的是得到信息的方式,用how引导宾语从句。故选 B。

  答案第 5 页,总 13 页

 16.B 17.D 18.C 19.A 20.B 21.C 22.D 23.A 24.B 25.C 【解析】

 【分析】

 本文是一篇记叙文,主要讲述了作者五年级时和同学托尼吵架,老师给他们上了一堂难忘的课。

 16. 句意:我已经忘记了那场斗争是怎么回事,但我从来没有忘记那天学到的教训。

 fight 斗争;lesson 教训;teacher 老师;classmate 同学。根据“…I learned that day”可知,我不会忘记那天学到的教训。故选 B。

 17. 句意:老师,格林太太,决定给我们上一堂非常重要的课。

 difficult困难的;boring无聊的;safe安全的;important重要的。根据上文“I have never forgotten the lesson I learned that day”可知,老师给我们上了一堂非常重要的课。故选 D。

 18. 句意:我能清楚地看到它是黑色的。

 loudly大声地;widely宽阔地;clearly 清楚地;heavily重地。根据下文“I couldn‟t _____ Tony said the object was white, when it was black”可知,我清楚地看到是黑色的。故选 C。

 19. 句意:她问托尼那东西是什么颜色的。

 color 颜色;size 尺寸;shape 形状;time 时间。根据后文“„White,‟ Tony answered”可知,老

  答案第 6 页,总 13 页 师问托尼物体的颜色。故选 A。

 20. 句意:我真不敢相信托尼说这个东西是白色的,而它是黑色的!

 decide 决定;believe 相信;doubt 怀疑;promise 承诺。根据语境可知,我认为是黑色的,但是托尼说是白色的,所以我很难相信。故选 B。

 21. 句意:我们之间又开始了一场争吵,这次是关于物体的颜色。

 under在„„下面;behind在„„后面;between 在两者之间;beside 在旁边。根据语境可知,我和托尼之间又开始了一次争吵,应用介词 between。故选 C。

 22. 句意:我们换了个地方,现在她问我这个物体的颜色是什么。

 She 她;He 他;They 他们;We 我们。根据上文“The teacher told me to go and stand where Tony was standing and told him to come and stand where I had been”可知,我们交换了位置。故选 D。

 23. 句意:我必须回答,“白色”。

 White 白色;Black 黑色;Brown 棕色;Purple 紫色。根据语境可知,我和托尼交换位置之后,看到的应该是之前托尼看到的白色。故选 A。

 24. 句意:它是一个有两个不同颜色边的物体。

 one 一;two二;three 三;four四。根据下文“From Tony‟s side it was white, _____ from my side it was black”可知,这是一个有两个不同颜色的物体,一面白色,一面黑色。故选 B。

 25. 句意:托尼这边是白色的,但我这边是黑色的。

 or或者;nor也不;but 但是;since 自从。上文“托尼这边是白色的”和下文“我这边是黑色的”之间是转折关系,应用 but 连接。故选 C。

 26.T 27.T 28.F 29.T

  答案第 7 页,总 13 页 30.F 【解析】

 【分析】

 这是一篇说明文,文章主要介绍冬季的六个节气。

 26. 题意:从文中得出,冬天有六个节气。

 根据第一段“there are 24 solar terms in a year. And there are six of them in winter.”可知有六个节气在冬季。句子表述正确。故答案为 T。

 27. 题意:中国南方的人通常在冬天开始的时候吃饺子和羊肉汤。

 根据第二段“People usually have dumplings and mutton soup on that day”可知人们通常在冬季开始的时候吃饺子和羊肉汤,句子表述正确。故答案为 T。

 28. 题意:大雪在小雪之前。

 根据第三段“Light snow usually falls on November 22nd or 23rd and heavy snow usually falls on December 7th or 8th”可知小雪在大雪之前,句子表述错误。故答案为 F。

 29. 题意:所有的中国人都准备好在大寒之后庆祝春节。

 根据第四段“Greater cold comes after lesser cold. The field is covered with snow. And all Chinese are ready to welcome the Spring Festival after it”可知大寒之后人们准备庆祝春节,句子表述准确。故答案为 T。

 30. 题意:这篇文章主要讲述人们怎样庆祝春节。

 这篇文章主要讲述的是冬季的节气,句子表述错误,故答案为 F。

 31.C 32.A 33.D 34.B 35.B

  答案第 8 页,总 13 页 【解析】

 【分析】

 本文是一篇记叙文,讲述了作者为父亲买圣诞礼物时发生的事。

 31. 题意:作者的父亲怎么了? 推理判断题。根据原文 He shared with me that his grandfather couldn‟t live in their home any longer either because he had Alzheimer‟s disease(阿尔茨海默症). So I shared with him that my Dad was on the same journey可推断,作者的父亲与收银员的祖父得了同样的病,即阿尔茨海默症。C 选项 He had Alzheimer‟s disease“他得了阿尔茨海默症”符合题意,故选 C。

 32. 题意:这个故事可能发生在什么时候? 推理判断题。根据原文 We wished each other Merry Christmas and the best hopes for our loved family members 可知,作者和收银员互祝圣诞快乐,由此可推断这个故事发生在圣诞节前。A选项 Before Christmas“圣诞节前”符合题意,故选 A。

 33. 题意:当收银员给了作者好意的帮助后,作者感到________。

 细节理解题。根据原文 I thanked him for his kindness 可知,作者很感激收银员的好意。D选项 thankful“感激的”符合题意,故选 D。

 34. 题意:第 3段中画线单词“reduced”的中文意思是________。

 词句猜测题。根据原文 He took some coupons(优惠券) from a drawer 可知,优惠券是用来减少付款金额的。故此处“reduced”有“减少”之意。故选 B。

 35. 题意:本文的最佳标题是什么? 最佳标题。通读全文可知,本文是一篇记叙文,讲述了作者为父亲买圣诞礼物时发生的事。B 选项 A Christmas Gift for Dad“给父亲的圣诞节礼物”符合题意,故选 B。

 36.D 37.C 38.D

  答案第 9 页,总 13 页 39.A 40.B 【解析】

 【分析】

 这是一篇说明文,文章主要讲述的是屏幕使用过多对人的三点危害。

 36. 细节理解题。根据第二段“Looking at a smartphone for a long time can cause eye strain, headaches and dry eyes”可知长时间看手机会引起眼劳损、头痛和干眼症。故选 D。

 37. 细节理解题。根据第四段“using screens too much will affect your sleep”可知睡觉之前看屏幕太多会影响睡眠。故选 C。

 38. 推理判断题。根据“it is bad for your eyes”可知 A选项表述正确;根据“screen use can do harm to children‟s brains”可知 B 选项表述正确;根据“the light from those electronics at night may make you excited before you go to bed”可知 C选项表述正确。根据“it is wise to cut down the time of children using all kinds of screens”可知 D选项“People of all ages”表述错误。故选 D。

 39. 推理判断题。a science magazine 一本科学杂志;a travel diary一个旅行日记;a guide book 一本指南;a novel 一本小说。文章主要讲述使用手机时间过长对人的危害,可知文章来自科学杂志。故选 A。

 40. 主旨大意题。文章主要讲述的是屏幕使用过多对人的危害,可概括为 The harm of using screens too much。故选 B。

 41.F 42.C 43.D 44.G 45.A 【解析】

  答案第 10 页,总 13 页 【分析】

 本文是一篇说明文,介绍了一些保护环境的方法。

 41. 根据上文 You may think there is nothing you can do to help. That‟s not true 可知,作者不认为普通人无法参与环保,相反每个人都可以做一些小事来保护环境。F选项 There are many things you can do to save the earth“你可以做很多事情来拯救地球”符合语境,故选 F。

 42. 结合前后文 Cars burn oil和 Some people believe that too much CO 2 is making the earth warmer than ever可知,此处说的与汽车排放二氧化碳有关。C 选项 This will make a lot of CO 2 into the air“这会造成许多二氧化碳排入空气中”符合语境,故选 C。

 43. 根据下文 This can save some oil and produce less CO 2 可知,此处应该是建议采用低碳的出行方式。D选项 So try to walk, ride a bike or take a bus“所以试着走路、骑自行车或乘公共汽车”符合语境,故选 D。

 44. 根据下文 So turn off the air conditioner(空调) when you don‟t need to use it 可知,此处应该与使用能源有关。G选项 The biggest energy use at home is for keeping warm or cool“家里最大的能源消耗是用来保暖或降温的”符合语境,故选 G。

 45. 根据上文 A lot of water is needed for a shower. So take shorter showers 可知,此处应该与节约用水有关。A选项 This can cut the use of water“这样可以减少用水”符合语境,故选 A。

 46.our 【解析】

 【详解】

 句意:我们家乡发生了巨大的变化。

 “we”我们,人称代词主格。句中空格后有名词 hometown,故空格处应用所给单词的形容词性物主代词形式,在句中作定语修饰名词 hometown,即我们的家乡。故答案为 our。

 47.dangerous 【解析】

 【分析】

  答案第 11 页,总 13 页 【详解】

 句意:——让我们今天下午去河里游泳吧。——最好不要,太危险了。

 此处表示“危险的”,用形容词 dangerous 作表语。故答案为 dangerous。

 48.fortieth 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:尼克在他的母亲四十岁生日的时候给她一条围巾。这让她很开心。

 根据单数名词birthday可知此处用序数词表示顺序,forty的序数词是fortieth,表示“第四十”。故答案为 fortieth。

 49.finally 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:我的父亲最终停止抽烟。

 动词 stopped用副词修饰,此处用 finally表示“最终”。故答案为 finally。

 50.achievements 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:医学研究中的一些成就有助于控制这种可怕的疾病。

 空格处所给参考单词为 achieve。根据句子结构,空格处应填入名词,动词 achieve 的名词形式为 achievement,空格前为 Some,故 achievement 应用复数形式。故答案为 achievements。

 51.blue sky 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:许多游客都惊叹于云南蓝天的美丽。

 空格处所给中文提示为“蓝天”。blue sky意为“蓝天”,其中blue为形容词,修饰名词sky。故答案为 blue sky。

  答案第 12 页,总 13 页 52.First of all 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:首先,我想要祝贺你们所有人在过去三年取得了进步。

 放在句首,表示“首先”用短语 first of all,句首首字母 f大写。故答案为 First of all。

 53.am proud of/take pride in 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:我们的国家正变得越来越强大,我为她感到自豪。

 此处缺谓语动词,句子是一般现在时,表示“为„„骄傲”用形容词短语 be proud of 或者动词短语 take pride in,主语是 I,此处用 am proud of 或者 take pride in。故答案为 am proud of/take pride in。

 54.hear from 【解析】

 【详解】

 句意:是时候说再见了。我希望在不久的将来能收到你的来信。

 hear from收到„„的来信,固定短语,其中情态动词can后应接动词原形。故答案为hear from。

 55.notice 【解析】

 【分析】

 【详解】

 句意:当他或者她和你说话的时候,注意和你说话的人是礼貌的行为。

 it 是形式主语,真正的主语是动词不定式,此处用 to notice 表示“注意到”。故答案为 notice。

 56.例文:

 My After-school Life Though school life is very busy, my life after school is colourful and enjoyable. First of all, I need to finish my homework, which is the first thing I need to do. Only when I finish my homework, will I go to play with my friends happily. Playing badminton is my favourite

  答案第 13 页,总 13 页 sport after school. In my opinion, sport contributes to my health which is important in daily life. I am so satisfied with myself, because I not only study hard, but also enjoy myself after school. As a student, I need to study. At the same time, I

 need to enjoy my childhood. 【解析】

 【分析】

 【详解】

 1.题干解读:该题目属于说明文写作。在写作时应根据内容提示讲述自己的课余生活及收获。

 2.例文点评:例文主要用第一人称进行写作,主要采用一般现在时态来写作。讲述自己的课余生活及收获叙述完整且条理清晰。

 3.高分亮点:

 短语:first of all; need to; play with; in my opinion; contributes to; am satisfied with; at the same time。

 句型:though 引导的让步状语从句;Only when… will I…部分倒装结构;which 引导的定语从句;because 引导的原因状语从句;not only…but also…的结构。

最新推荐